Startsida Microscaletekniken Fördiga microscale-kit Tillbehör Kurser

 

Andra pedagogiska produkter

  Obs! Till priserna kommer moms + frakt.

 Magisk sand

 magisk_sand.JPG (8684 bytes)
Vanlig sand som har behandlats med ett hydrofobt ämne (samt en färgtillsats). Häll den i en bägare med vatten och du kan se hur sanden ringlar sig ner till botten där den lägger sig i korviga högar. Blandar sig inte med vattnet. Du kan hälla av vattnet och omedelbart sila den torra sanden mellan fingrarna. Mycket effektfullt ! Sanden används i permafrostområden där man inte vill att marken skall frysa runt känsliga ledningar. Säljs i påsar med 200g. Sanden återanvänds gång på gång.   Art.nr 4012. Pris 70 kr.
 

 

Natriumpolyakrylat      För tillfället slut!  

En superabsorberande polymer av den typ som man kan finna i blöjor. På bilden har ½ tesked av pulvret rörts ut i ett glas vatten och efter några sekunder kan skeden stå för sig själv. Tillsätt lite salt och strax blir gelen till vatten igen   Polymeren absorberar vatten upp till flera hundra gånger sin egen vikt genom osmos. En fast gel bildas.  Avjoniserat vatten är effektivast! Då man sedan tillsätter salt dras vattnet ur igen genom osmos. Gelen löses upp. Ett illustrativt demonstrationsförsök. Beskrivning av klassrumsaktivitet medföljer. 100g per påse.   

Art.nr 4010.  Pris 75 kr.

 

Spruta 140 ml med skruvpropp
 

   wpe31.jpg (2953 bytes)             

Användbar till mycket. Lev. med skruvpropp. Du kan åstadkomma "vakuum" i sprutan, väga den och sedan släppa in gas och väga igen. Därigenom kan du bestämma gasers densitet! Sprutan kan fyllas med ca 20ml ljummet vatten, som fås att koka  (utan att bli varmare, till elevernas stora förvåning) då sprutan förslutits och trycket sänkts genom att pistongen dragits ut som på bilden till vänster.

Art.nr 4005. Pris 115 kr.

 

Polarisationsfilter

Jag använder dessa främst för att visa den optiska aktiviteten hos en lösning på Over Head apparaten.  Två polarisationsfilter 15x15cm behövs. Lägg det ena på over-headen och ställ härpå två bägare, en med vatten och en med optiskt aktiv lösning. Lägg det andra polarisationsfiltret över dessa, vrid filtret och studera fenomenen! Två olika förpackningar:
2 st    15x15cm.     Art.nr 4016. Pris 190 kr.
10st  7,5x7,5cm.    Art.nr 4015. Pris 250 kr.Ulexit

wpe1E.jpg (3883 bytes)

Optisk fibersten, "TV-sten". Exempel på en naturlig ljusfiber. Mineralet har kristalliserat i oräkneliga parallella strukturer och därmed fått en fiberliknande uppbyggnad. Lägg den vita transparenta stenen på en text och du kan läsa orden på stenens ovansida!  Storlek som mindre tändsticksask.
Art.nr 40122. Pris 120 kr.  

  

Kalcit

wpe22.jpg (2416 bytes)


Demonstrerar att kristallstrukturer har olika optiska egenskaper i olika riktningar till skillnad från glas, som har amorf struktur (närordning), och samma optiska egenskaper i alla riktningar. Lägger man stenen ovanpå en text ser man texten dubbelt! Storlek som ulexiten.
Art.nr 40124. Pris 75 kr. 

 


 2015-02-04